UFC 216

En rekke spennende unge atleter er i ferd med å ta steget ut av Conor McGregors skygge. I helga får den løsmunnede Kevin Lee sin første mulighet til å kjempe om et mesterbelte i UFC.

Dyktighet og flaks kan få deg langt i kampsportverdenen, men om du virkelig skal nå legendestatus må du inneha det lille ekstra. De kjappe replikkene, utseendet, den frekke stilen, bevissthet rundt sin egen rolle. En eller flere av disse egenskapene er du nødt til å mestre om du skal kunne maksimere egen profitt innen MMA.

Conor McGregor har selvfølgelig hevet standarden enormt de siste årene, men allerede før «The Notorious» hadde utøvere som superskurken Chael Sonnen, den uovervinnelige George St-Pierre, fenomenet Jon Jones, superkvinnen Ronda Rousey og ikke minst de lovløse Diaz-brødrene vist vei for hvordan man kunne bygge opp egen markedsverdi og sørge for enorme pay-per-view-inntekter.

«The Motown Phenom» eller Kevin Jesse Lee som han ble døpt, vokste opp i den kriminelt belastede byen Detroit. Med et karismatisk utseende og uredd stil har han allerede bygd seg opp en stor fanbase i hjemlandet. I likhet med irske McGregor har han vist seg å ikke bare være rappkjeftet, men også både velartikulert og klok i valgene han gjør utenfor oktagonet.

25-åringen som studerer til en bachelorgrad i biomedisin ved siden av idrettskarrieren viste nettopp frem sin evne til å selge sitt eget varemerke foran hans forrige kamp mot Michael Chiesa. Iført en særdeles prangende bekledning benyttet han anledningen ved pressekonferansen på UFCs ‘Summer Kickoff’ til å hamre løs på en lite forberedt Chiesa. Sistnevnte ble tilslutt så perpleks og satt ut at han ikke så annen råd enn å gå til fysisk angrep på Kevin Lee. På ett sekund hadde kampen gått fra å være en anonym duell i mengden til å bli oppgjøret alle snakket om. En genistrek.

Evnen til å sette sitt eget navn på alle andres lepper har allerede ført til at mange har dratt parallellen til den beste bokseren gjennom alle tider – Floyd Maywheater. Det er ingen tvil om at han har karismaen og intelligensen som skal til. Nå er det de faktiske idrettsferdighetene som skal testes, noe de vil bli til gangs i kampen om et midlertidig tittelbelte mot sterke Tony Ferguson.

I følge rankinglistene og på papiret skal Ferguson være en soleklar favoritt. Han har hele ti seiere på rad, men har ikke gått kamp siden november i fjor. Planen var at «El Cucuy» skulle gå tittelkamp i januar, men Khabib Nurmagomedov måtte nok en gang trekke seg av helsemessige årsaker.

At Kevin Lee besitter gode kvaliteter er det ingen tvil om. Det skal likevel sies at han neppe hadde fått denne muligheten såpass tidlig dersom han ikke allerede hadde bygd opp en solid tilhengerskare. Som 7.rangert i divisjonen er det vanligvis langt frem til et tittelbelte, men slik sett minner Lees progresjon mye om Conor McGregors vei mot toppen, og vi husker alle hvordan det gikk…

PS: Conor McGregor innehar fremdeles tittelbeltet i lettvekt, men har ikke gått MMA-kamp siden 12.november 2016. Vinneren av kampen mellom Tony Ferguson og Kevin Lee forventes å møte McGregor i en ny tittelkamp i løpet av første halvdel av 2018.