UFC 217

Årets mest etterlengtede UFC-stevne gikk av stabelen denne helga. I sentrum av oppmerksomheten – en 36 år gammel canadier som gjorde comeback etter hele fire år som idrettspensjonist.

George St-Pierre er riktig ingen hvilken som helst idrettspensjonist. Med sine ni tittelforsvar fordelt på to perioder og over 2200 dager som regjerende weltervektsmester i UFC blir han regnet som en av de beste gjennom alle tider. Etter at han nok en gang forsvarte mesterbeltet mot Johny Hendricks i november 2013 erklærte han imidlertid at han sa fra seg tittelen og tok en pause på ubestemt tid av personlige årsaker.

I 2014 røk GSP korsbåndet i det venstre kneet under trening og veien til et comeback så lang og kronglete ut. Selv UFC-president Dana White sa at han tvilte på at canadieren noen gang ville være å se igjen i oktagonet. I fjor sommer ble det imidlertid klart at St-Pierre hadde skrevet seg opp på USADAs antidopinglister og var i forhandlinger med UFC om en potensiell retur. Til slutt ble det altså oppnådd enighet om en direkte tittelkamp i mellomvekt mot britiske Michael Bisping.

Mange fryktet at GSP ikke ville være den samme fighteren han engang var, men så fort han stod klar i buret pustet mange lettet ut. De ekstra sju kiloene med muskler han har lagt på seg fra weltervekttiden fikk den fransktalende legenden til å se ut som om han var hugget ut i stein. Fra kampens start var han også den dominerende utøveren med eksplosive bevegelser og smidige angrep.

Bispings forse er hans fantastiske evne til å bli bedre jo lengre ut i kampene han kommer. Den evnen begynte å vise seg allerede fra start i andre runde. GSPs muskuløse kropp tømte ham sakte, men sikkert for krefter, samtidig som den slankere Bisping fikk blod på tann. Runden endte med et solid overtak for briten, men uten at han klarte å få en slutt på kampen.

I tredje runde vendte St-Pierre tilbake til gamle kunster, brytingen. Det tok kun få sekunder før Bisping lå med ryggen mot matten, men til tross for et brytemessig overtak klarte ikke canadieren å gjøre stor skade. Det var istedenfor mannen fra Manchester som fikk inn flest treffere. Et par av albuene sendte sågar blod i strie strømmer ned en fortumlet GSPs ansikt. Han gav etter hvert opp brytingen, noe som skulle vise seg å være et klokt valg. Midt i en heftig slagsekvens traff canadieren nemlig med en klokkeklar hook som sendte Bisping i gulvet. Etter flere oppfølgingsslag skiftet han taktikk og fikk tak på motstanderens nakke med en ‘choke’ som på få sekunder sendte den tidligere mesteren i drømmeland.

George St-Pierre kronet dermed et fantastisk comeback med et mesterbelte i sin debut i mellomvekt. Han går dermed i Conor McGregors fotspor og blir den fjerde utøveren i historien som har vært UFC-mester i to ulike vektklasser. Legendestatusen er sikret.