Ishockey

Växjö Lakers er et relativt nytt bekjentskap i svensk ishockey, men har allerede rukket å ta hjem både SM-gull og kritikk for manglende evne til å oppfostre egne talenter. Denne sesongen ligger de an til å vinne grunnspillet for første gang.

Kjøper seg til triumf?

42 av totalt 52 serierunder er unnagjort i SHL – den svenske hockeyligaen. Foreløpig er det den fremadstormende klubben Växjø Lakers som sitter i førersetet med sine 85 poeng. Lakers gikk hele veien til sluttspillstriumf i 2014/15-sesongen, men har aldri kommet høyere enn en tredjeplass i selve grunnspillet. På veien mot dagens høyder har laget måttet tåle mye kritikk for sin store bruk av utenlandske stjerner og neglisjering av egne talenter. Denne sesongen er det også finske Olli Palola som er lagets beste poengplukker med sine 15 mål og 20 assists. Lagets største svenske stjerne er Dennis Everberg, som har returnert til Sverige etter en periode i Colorado Avalanche. Denne Västerås-gutten har imidlertid heller ingen tidligere tilknytning til Växjö.

Nordmenn gjør seg bemerket

Norske ishockeyspillere har helt siden Espen «Shampo» Knutsens dager hatt en stolt tradisjon når det kommer til svensk klubbhockey. Veteranen Per Åge Skrøder har også tatt rekorden som den mestscorende utlendingen i svensk hockey, og er for tiden tilbake i sitt kjære Modo i nest øverste divisjon. Det er likevel også en rekke nordmenn som gjør seg bemerket i SHL denne sesongen.

Syvendeplasserte Färjestad har hele tre nordmenn i markante roller. Landslagskaptein og notorisk hardhaus Ole-Kristian Tollefsen ligger i sedvanlig stil helt oppe i toppen når det gjelder antall utvisningsminutter. 76 utvisningsminutter plasserer han på andreplass, kun slått av Djurgårdens Alexander Urbom. Sammen med seg i forsvaret har han også den tidligere Avalanche-spilleren Jonas Holøs. Bakerst i buret finner vi også den mangerårige KHL-proffen Lars Haugen, som med sin redningsprosent på 92,4 er rangert som seriens fjerde beste målvakt.

Hos Frölunda, laget på andreplass, finner vi også to nordmenn. Den unge Lillehammer-gutten Mathias Nørstebø nyter stadig større tillit i backposisjon, mens forward Mats Rosseli Olsen har kapret 13 målpoeng når vi nærmer oss sesongslutt. I Linköping spiller brødrene Olimb begge viktige offensive roller for laget som ser ut til å ligge på en trygg sluttspillsplass. Sammen har de fått med seg 28 målpoeng, omtrent ett poeng pr kamp de har vært inkludert i.

Det er likevel ikke alle nordmenn det flyter like godt for. Leksands Sondre Olden hadde stor suksess blant iskrigerne i Vålerenga, men har slitt etter at han tok steget tilbake til svensk ishockey. Kun sju målpoeng er langt under det talentet hans tilsier. Det samme har Örebros Michael Haga notert seg for. Etter en fantastisk fjorårssesong i Allsvenskan har tilværelsen nærmere bunnen av SHL vært langt tøffere.

Sponset link:
SHL ishockey ser du gratis her