New York, USA. 12th November, 2016. Khabib Nurmagomedov "The Eagle" (red gloves) vs. Michael "The Menace" Johnson (blue gloves) during UFC 205 at Madison Square Garden. Credit: Jason Silva/ Alamy Live News

Den irske superstjernen har innvilget seg selv en kortvarig permisjon fra UFC. Kampen om det midlertidige tittelbeltet i lettvekt under UFC 209 vil trolig avgjøre hvem som blir McGregors neste motstander. Blir det den russiske bjørnen Khabib Nurmagomedov eller den amerikanske «Busemannen» Tony Ferguson?

UFCs lettvektsdivisjon består for tiden av en enorm mengde kvalitetsutøvere, og selv om publikumsfavoritten Conor McGregor sitter trygt med tittelbeltet hjemme i Irland er det mange som holder både ubeseirede Nurmagomedov og Ferguson som sterkere MMA-utøvere enn iren.

Ubeseiret russer mot velfortjent tittelkamp?

Siden han tok overgangen fra sambo til MMA har den dagestanskfødte 28-åringe Khabib Nurmagomedov gått hele 24 strake kamper uten å gå på et tap. Åtte av disse har vært i UFC. Til tross for hans enorme statistikk har imidlertid tittelsjansen uteblitt til nå i karrieren – av to ulike årsaker. For det første har Khabib, i likhet med mange andre som trener med AKA (American Kickboxing Academy) vært meget skadeutsatt, noe som har sørget for lange avbrudd. Etter å ha vasket gulvet med Rafael dos Anjos (som ble mester under ett år senere) i april 2014, tok det for eksempel to år før han kunne gå neste kamp. Den andre årsaken er hans mindre publikumsvennlige stil. Dagestaneren har en enorm fysisk styrke, noe han benytter for å langsomt slite ut sine motstandere med gjentatte nedtakninger og dominerende posisjoner på gulvet.

Amerikansk busemann med mexicanske aner

Tony Fergusons kallenavn «El Cucuy» er en direkte hyllest av hans mexicanske avstamning. ‘El Cucuy’ er nemlig the latinamerikanske tilsvaret til ‘The Bogeyman’. Et mytisk monster som vandrer rundt og kidnapper eller spiser ulydige barn. Med sine 12 seiere og kun ett tap i UFC er det liten tvil om at Ferguson har latt seg inspirere av den mexicanske legenden. Vinneren av The Ultimate Fighter sesong 13 har foruten en enorm vinnerrekke også vært et symbol på publikumsvennlig fighting. I hans fem siste kamper har han blitt påskjønnet en bonus fra sjef Dana White for sine ekstraordinære prestasjoner.

Ustoppelig bryting mot uortodoks stil

Dette er ikke bare et oppgjør mellom divisjonens to kanskje sterkeste kort, med en tittelkamp mot Conor McGregor i potten. Det er er også en batalje mellom to fundamentalt ulike utøvere med forskjellige stiler. Forhåndsfavoritten Khabib Nurmagomedov er trolig organisasjonens aller sterkeste bryter og innehar rekorden for antall nedtakninger i løpet av en enkelt, mens Tony Ferguson har en enorm rekkevidde og en stil det er umulig å forberede seg på. Hver eneste gang han går inn i oktagonet har han noe helt nytt å vise frem, enten det er slag, spark eller en forbedring av hans signaturavslutning – ‘D’Arce choke’.

En ting er sikkert. Conor McGregor kommer til å følge nøye med for å studere sin kommende motstander. Så vil tiden vise om den russiske bjørnen klarer å unngå busemannens lange lemmer lenge nok til å få utnyttet sine enorme brytekrefter.