FA Cup

Det var en gang da Liverpool, Leeds og Newcastle forsvant ut av FA Cupen og dette ble regnet for å være store nyheter…

Da nevnte skjedde denne helgen, ble hendelsene møtt med skuldertrekk av apatiske fotballsupportere i det ganske land. Det er ikke lenger et sjokk når en storklubb blir slått ut av en fotballdverg i disse dager. Ganske enkelt fordi trenerne nekter å ta turneringen seriøst.

Èn ting er at en klubb som Liverpool setter Premier League-ambisjonene foran FA Cupen. Men, når Championship-klubber sparer spillere i stor stil, vet vi at verdens eldste klubbturnering er i trøbbel. Er det for sent å redde FA Cupen? Ikke nødvendigvis. Her fem grep som kan blåse liv i FA Cupen igjen:

Èn cup. Ikke to

England er ett av veldig få europeiske land hvor du finner to cupturneringer snarere enn én. I en tid hvor Premier League-klubbene er opptatt av den tettpakkede terminlista, er det underlig at de deltar i en cup som tross alt arrangeres av Football League.

Dersom Premier Leauge-lagene trekker seg fra Ligacupen, blir FA Cupen langt gjevere. Sistnevnte blir rett og slett en turnering som flere lag faktisk vil bry seg om å vinne.

Tidligere oppstart

Når 3. runde i FA Cupen tar til i januar, vet klubbene allerede om de befinner seg i gull – eller opprykkskamp eller kjemper mot degradering. Tatt i betraktning hvilke summer som står på spill i Premier League, er det ikke overraskende at FA Cupen av mange anses som en uvelkommen forstyrrelse.

De avsluttende rundene – fra 3. runde og ut – er nødt til å finne sted langt tidligere i sesongen. Det kunne vært løst dersom ikke Ligacupen hadde tatt så vidt stor plass i terminlista.

Bort med omspill

Omspill eksisterer ikke i de avsluttende rundene i turneringen, så hvorfor ikke fjerne konseptet fullstendig?

Cupen hadde vært langt mer spennende dersom det ikke var for ”ny sjanse”. Åpenbart ville dette ført til at flere kamper hadde gått til ekstraomganger, så kanskje kampene kunne gått direkte til straffesparkkonkurranse? Det hadde om ikke annet gitt ekstra dramatikk.

Wembley er for finaler

FA trenger å dytte inn flest mulig begivenheter på Wembley. Men, å spille semifinalene på arenaen devaluerer verdien av turneringen. På lengre sikt må man gå tilbake til at kun finalen spilles på Wembley.

Det er allerede et stort antall arenaer store nok til å være vertskap for en semifinale i FA Cupen. Ta dem i bruk!

Champions League-plass til vinneren

Den finansielle bonusen som kommer med å vinne FA Cupen kan ikke sammenlignes med Premier League. Men, saken hadde stilt seg ganske annerledes dersom vinneren fikk en Champions League-plass.

Ære alene er ikke tilstrekkelig i disse tider. Dette radikale forslaget vil være incentivet klubbene trenger for atter å ta FA Cupen seriøst.

Sponset link:
Ha det gøy, uten risiko