Redaksjonen har sett nærmere på årets Eliteserie. Vi tror Rosenborg stikker av med gullet, mens røkla må kjempe om å være best av taperne. VIF og Odd er i vår vurdering de aller største taperne…

 1. Rosenborg

Kåre Ingebrigtsens gutter gjorde rent bord forrige sesong, noe som innebar så vel seriegull som cuptroféet. Trønderne har imidlertid en uttalt målsetning om å hevde seg på den europeiske fotballscenen. Det kan bety et tett kampprogram i tiden utover. Har hentet inn spissnomaden Nicklas Bendtner, som allerede har markert seg med målgivende i Mesterfinalen. Vi tror laget fra bartebyen blir like suverene som de var forrige sesong.

 1. Brann

Trener Lars Arne Nilsen tok bergenserne opp fra 1. divisjon på første forsøk, mens Brann klokket inn til sølv forrige sesong. Selv om supporterne av Hordalands store stolthet gjerne snakker om at ”Gullet ska’ hem” i tide og utide, er det en viss edruelighet som preget både fans og klubb. Tidene hvor navn som Charlie Miller, Robbie Winters og andre avdankede utenlandsproffer hevet millionlønninger i Brann er over. Huseklepp og Demidov er borte fra forrige sesong, mens Torgeir Børven er én av spillere som har kommet til. Forsvaret vil også denne sesongen være rødtrøyenes nøkkel til suksess.

 1. Molde

Ole Gunnar Solskjær har muligens forstått at han ikke er verdens beste trener, og følgelig at utsiktene til nye utenlandsopphold er begrenset. Etter gullet med romsdalingene har Solskjær forsøkt seg som Cardiff-trener med dertil hørende nedrykk som utfall. Har en tilnærmet managerrolle i Molde, hvor Mark Dempsey og Øystein Neerland holder tømmene på treningsfeltet. Dempsey gjorde sine saker godt som Haugesund-trener, og har greie ressurser å jobbe med i Molde. Vegard Forren fikk derimot ikke millionene han krevde for å signere en ny kontrakt. Laget fra Rosenes By får en opptur fra fjorårets 5. plass.

 1. Strømsgodset

Ronny Deila ledet Godset til gull tilbake i 2013. Etter å ha forsøkt David Nielsen og Bjørn Petter Ingebretsen var det på tide å finne en trener med egne, klare idéer. Tor Ole Skullerud er i så måte et riktig valg. Den tidligere Molde-treneren har lagt om fra 4-3-3 til 4-4-2 og hentet inn spillermateriell som passer den nye spillestilen. Fansen krever likevel offensiv fotball på Marienlyst. Åtte spillere har tatt farvel med Godset, mens erfarne Henning Hauger (31) og Sosha Makani (30) har kommet til. Det ligger i det hele tatt an til en god sesong for Drammens store stolthet. Bare ikke gullkamp helt ennå.

 1. Lillestrøm

Den norske fotballstorheten Lillestrøm feirer 100 år denne sesongen. Selv om det strengt tatt ikke har vært mye å glede seg over på Åråsen siden cupgullet i 2007, er det atter igjen forsiktig optimisme å spore på Romerike. Arne Erlandsen ble hentet inn igjen, og reddet Kanarifuglene fra nedrykk forrige sesong. Spillet i treningskampene viser at Erlandsen satser på en velkjent oppskrift: Innsats, høyt press og fart. Sist LSK var med i gullkampen var tilbake i 2001 – med nettopp Erlandsen på sidelinja.

 1. Vålerenga

Hovedstadspressen er alltid kjapt ute med å plassere VIF høyt opp i sine tabelltips. Like ofte tar de feil. Ronny Deila er på plass i trenerstolen, mens Kjetil Rekdal har gjort kommentator av seg. Selv om den forhenværende Godset-treneren førte drammenserne til gull, skal det mer enn Deilas blotte inntreden til for å få denne redaksjonen til å tro på toppkamp. Oslo-laget har kun tre treningskamper under beltet (2-0-1). 1-2 for Kongsvinger i den siste kampen var et aldri så lite varsko. Et grått og kjedelig Enga bør være fornøyd med 6. plass.

 1. Odd

Odd tippes i toppen hver eneste sesong. Noe skal tilskrives at telemarkingene faktisk spiller god fotball når ting går på skinner, men det gjorde det ikke i lange perioder forrige sesong. Mellom 17. juli og 2. oktober vant nemlig ikke Oddrane mer enn to av 11 kamper (2-3-6). Gevinstene kom mot nedrykkskandidatene Start og LSK. Gutta fra Falkum har fem treningskamper bak seg denne vinteren, hvorav tre har endt med seier. De to nyligste har imidlertid gitt 1-2 og 3-4 mot Elfsborg og Start henholdsvis. En klubb av Odds kaliber skal være greit fornøyd med en 7. plass. Hadde det handlet om Fagermos personlighet, hadde vi plassert laget på nedrykksplass.

 1. Sarpsborg

Østfoldingene imponerte alle forrige sesong, og Sarpsborg har fått velfortjent skryt for hvordan klubben driftes. Tæring settes etter næring, mens de foretar smarte handler på spillermarkedet. Trener Geir Bakke har ledet Sarpsborg til to strake 6. plasser i Eliteserien, og råder over et jevnt og godt mannskap. Midtbaneveteranen Steffen Ernemann har forlatt Sarpsborg Stadion til fordel for Viking. Hele syv spillere har kommet til, noe som borger for atter en solid plassering.

 1. Haugesund

Enkelte klubber er ulidelig kjedelige å skulle skrive om. Haugesund hører til i nevnte kategori. Men, muligens er det ikke så ueffent å tilhøre kategorien traust og kjedelig i dagens økonomiske klima. For enkelte handler det om hederlige tabellplasseringer og overlevelse. Eirik Horneland er mannen som skal føre Araberne inn i smult farvann heller enn å gjenta forrige sesongs 4. plass. Forsvaret er Haugesunds store svakhet etter at Troost-Ekong forsvant tilbake til moderklubben Gent. Eirik Huseklepp er en forsterkning, men selvsagt ikke defensivt. Redaksjonen tror på en nedtur for Horneland & Co.

 1. Sogndal

Vi har sansen for Sogndal og trener Eirik Bakke. Hva vi derimot ikke har sansen for, er det ustanselige klagingen over at klubben fra Saftbygda ikke har midler til å satse. Dermed må supporterne visstnok finne seg i en heistilværelse mellom toppserien og 1. divisjon. Sannheten er at SIL er bedre stilt enn mange andre klubber i Eliteserien, og kan satse dersom de skulle ønske. I tillegg drar sogningene fordel av at de ikke har mistet nøkkelspillere fra forrige sesong. Stallen er likeledes skadefri, mens et godt ungdomsarbeid gjør at talentene popper opp med jevne mellomrom. Redaksjonen lar seg ikke lure av svartmaling og klaging, og tror Sogndal ender på en grei 10. plass.

 1. Stabæk

Bob Bradley tok bæringene til en overraskende 3. plass tilbake i 2015. Siden den gang har både amerikaneren og mange av spillerne forsvunnet fra Nadderud. Forrige sesong holdt Stabæk seg i divisjonen med et nødskrik, noe de har uttalt ikke skal gjenta seg. Spørsmålet er om trener Toni Ordinas har spillermateriellet som skal til. For ikke å snakke om lederegenskapene. Som tidligere akademitrener blir årets sesong den store testen for spanjolen. Vi tror på nok en tøff sesong.

 1. Viking

Kjell Jonevret er historie i Viking. Den som skal lede Siddisene denne sesongen er Ian Burchall. Brian Deanes forhenværende assistent i Sarpsborg har ikke rukket å bli eldre enn 34 år, men fikk hovedansvaret da svenske Jonevret fikk fyken høsten 2016. Men, det er ikke lett å være trener i Jåttåvågen om dagen. Viking mangler penger og stallen er tynn. Skulle en eller flere spillere slå til, vil de bli solgt kjappere enn rogalendingene kan si ”aksjeemisjon”. Går det mot Eliteserie-exit for toppserievinneren fra 1991? Ikke umulig mener vi.

 1. Aalesund

Hva skal man vel si om Aalesund? Broren til John Arne Riise spiller for klubben, og mangeårig Sportsdirektør, Henrik Hoff, har valgt å gi seg. Forrige sesong endte med 11. plass, og det er i seg selv grunn god nok til å juble for oransjetrøyenes trofaste fans. Aalesund plukket nemlig ”alle” poengene i andre halvdel av sesongen, noe som selvsagt reddet plassen med god margin. Trener Trond Fredriksen er AaFK tvers igjennom. Kan den urutinerte Fredriksen sikre ny Eliteserie-kontrakt kombinert med en ung spillerstall? Vi tror det.

 1. Tromsø

Kun Tromsø-trener Bård Flovik får et fotballhjerte til å slå like sakte som når navnet ”Per Mathias Høgmo” nevnes. Var med i nedrykksstriden forrige sesong, og trener Flovik er så visst ikke en hærfører. Den tidligere ”Evige Assistent” fikk snarere hovedansvaret siden han tidligere hadde ledet klubbens ungdomsavdeling. Nå som en ny generasjon talenter er i ferd med å slå igjennom kan det lønne seg. Vi tror imidlertid ikke helt på den analysen og spår en kamp på liv og død.

 1. Kristiansund

Det er ikke smågutter som gjør sin Eliteserie-debut. For KBK er en gjeng med kraftkarer. Selv om én svale ikke gjør en vår, er det likevel trioen Lekaj, Bamba og Qaka som trener Christian Michelsen må sette sin lit til. Eliteseriens nykommer vil plukke mange poeng bare på medgangsbølgen fra opprykksesongen. Redaksjonen mistenker derimot at poengbeholdningen ikke blir stor nok.

 1. Sandefjord

Man kan si mye om Lars Bohinen og Sandefjord. Klubben skal ha all ære for at de ikke kaster trenere så snart det butter imot. Hva gjelder Bohinen er det et under at han ufortrødent får lov til å fortsette sitt fallerte 3-5-2 eksperiment. Dumpet rett ned i 1. divisjon sist de prøvde seg på Bohinens ”Italienske Metode”. 0-5 for svake Tromsø i oppkjøringen til denne sesongen beviser at den gamle Nottingham Forest, Blackburn og Derby-spilleren ikke har lært. Sandefjord spiller på nest øverste nivå igjen neste sesong!