Medaljegrossist og folkehelt Petter Northug har virkelig kommet skjevt ut denne sesongen. Etter å ha tøyd grensene gjennom hele sin suksessrike karriere, ble strikken strukket litt for langt høsten 2016. Kroppen responderte ikke på treningen, restitusjonen bar ikke frukter og alt gikk tyngre og tyngre. Northug var overbelastet. Alt måtte settes på vent og jakten på overskuddet begynte for fullt.

Elendig sesongstart

Sesongåpningen på Beitostølen bar ikke bud om bedring med en 74. og 15.plass, mens det første distanserennet under World Cup på Lillehammer også endte med en plassering utenfor de 50 beste. Det var tydelig at all treningen etter langvarige høydeopphold hadde tæret for mye på Northugs velsmurte maskineri, og all skitrening ble lagt bort til fordel for lette joggeturer og utstrakt sofasliting.

Deretter røk både Tour de Ski og stort sett alt av verdenscuprenn, mens det ble tydeligere og tydeligere for omverdenen at situasjonen var ute av kontroll for Northug-leiren. Han ble likevel tatt ut i VM-troppen i håp om at vår elskede Petter på magisk vis skulle finne formen. Mandag kom imidlertid beskjeden om at Petter selv har valgt å trekke seg for å gi plass til formsterke Hans Christer Holund, som er høyaktuell for flere av distanserennene. Som regjerende mester er Northug uansett kvalifisert til torsdagens sprint og femmila som går på VMs siste dag.

Dårlig tid

At Petters første øvelse kommer på mesterskapets aller første dag er neppe en fordel. Mosvik-ekspressen virker å trenge all den tid han kan få. Generalprøven i Otepää viste tegn på bedring. Fristilssprinten endte med et sorti i kvartfinalen etter et stavbrekk, men en 15.plass i prologen tydet på at situasjonen i det minste hadde gått fra bekmørk til koksgrå.

Sprintløypa i Lahti er heller ikke av de tøffeste, noe som åpner opp for at en Northug litt unna toppformen kan klare å henge godt med inn til det korte oppløpet. Kometen Johannes Høsflot Klæbo og Sergei Ustiugovs tidvise suksess med å sette stor fart fra start i finaleheatet kan imidlertid by på store problemer for en sliten Petter om han skulle komme så langt.

Dersom han ikke har veivet med staven og mumlet noen magiske formler må vi nok likevel innse at Petter Northug per dags dato er den dårligst stilte av våre fem medaljehåp. I løpet av 2016/17-sesongen har han ikke vist noe som kan tyde på VM-suksess, men alle nordmenns høyeste ønske er at villdyret endelig skal våkne i Lahti.

Sponset link:
Ha det gøy, uten risiko