Gjennom hele høsten er det Therese Johaugs lepper som har vært på alles lepper. Nå kan vi endelig smake på VM-medaljer igjen, men det store spørsmålet er hvem som virkelig tar steget ut fra skyggeverdenen nå som fjorårssesongens suverene ener på kvinnesiden er satt ut av spill. Hvem blir årets VM-dronning?

Norsk trio på gulljakt

Langrennsjentenes egen «mor», Rognes-ekspressen Marit Bjørgen, vet i likhet med Therese Johaug hvordan det er å sitte på gjerdet gjennom en hel sesong. Fødselen til lille Marius var nok likevel et langt hyggeligere avbrekk enn Johaugs eksperimentering med italiensk leppekrem. Bjørgen slet noe med belastningsskader i hoften i opptreningsfasen etter fødselen og har vært selektiv i rennutvelgelsen denne sesongen. Når hun først har stilt opp har hun imidlertid vært knallsterk. Formen hun viste i generalprøven i Otepää var regelrett brutal. Litt skuffende var det nok å ryke ut i kvartfinalen på sprinten, men dårlige ski må nok ta en god del av skylden. Vi spår både ett, to og kanskje tre gull til superveteranen i Lahti.

Heidi Weng fra Ytre Enebakk fremstår foreløpig som vårt nest beste kort. Jenta som er blitt viden kjent for sitt overforbruk av ordet «ja» og uforglemmelige fraser som «det er bare å bøye seg i hatten», har ikke lagt skjul på at hun ønsker å ta over tronen som verdens beste kvinnelige langrennsløper. Så langt denne sesongen leder hun også verdenscupen sammenlagt med god margin, etter blant annet å ha vunnet minitouren på Lillehammer og Tour de Ski. Med sine sterke avslutteregenskaper er hun et spesielt godt kort på VMs neste distanse, nemlig duathlon.

Ingvild Flugstad Østberg er den siste norske kvinnen med gullambisjoner på distanserenn i Lahti. Publikumsyndlingen fra Gjøvik har hatt en noe ujevn sesong, der høydepunktene har vært seieren på 15 km fristil i Davos, samt en plass på toppen av podiet etter en 5 km fellesstart under Tour de Ski. Østberg var imidlertid meget spak under torsdagens innledende sprintøvelse i Lahti. Med sin 25.plass i prologen var hun knappe sekundet fra å bli utslått, og festlighetene var over allerede i kvartfinalen der hun var fullstendig sjanseløs. Det individuelle gullhåpet virker å svinne allerede, men medaljejakten fortsetter likevel for fullt.

Sponset link:
Ha det gøy, uten risiko

Kan utlendingene slå tilbake?

Hjemmehåpet Krista Parmakoski har tatt noen store steg kapasitetsmessig foran denne sesongen og har vært på pallen en rekke ganger. Hun har aldri gått først over målstreken som vinner, men har fått beste etappetid på jaktstarter ved to anledninger. Sist under minitouren på Lillehammer, der hun endte på en tredjeplass totalt. Hun presterer ofte godt på de korte distansene og er en naturlig medaljekandidat på 10 km intervallstart klassisk på tirsdag. Finner hun den riktige flyten kan hun være med og kjempe om den gjeveste medaljen helt til siste slutt.

En annen utøver som har den individuelle 10 kilometeren som sitt hovedmål er Justyna Kowalczyk. Etter å ha vært verdens beste kvinnelige langrennsløper har vår favorittrival opplevd en skikkelig nedtur de siste sesongene. Sykdom og trøblete legger har vært hovedårsaken, og i fristil er hun fremdeles fullstendig sjanseløs. Klassiskformen er imidlertid sterkt stigende. Under Prøve-OL i Pyongchang pulveriserte hun et redusert felt under første del av fellesstarten med skibytte og tok sin første verdenscupseier på tre år, men sin 50.totalt.

Svenskene har også et berettiget håp om distansegull i løpet av ukene i Lahti. Charlotte Kalla har ingen verdenscupseiere denne sesongen, men hun var den eneste utøveren som var i nærheten av Marit Bjørgen under sistnevntes maktdemonstrasjon i Otepää på 10 km klassisk. Det plasserer Kalla helt oppe i favorittsjiktet på den distansen, men hun kan også være en gullkandidat på 15 km med skibytte og på den avsluttende 30 km fristil fellesstart.

En annen svenske, unge og lovende Stina Nilsson har vært utilnærmelig i spurtoppgjør denne sesongen. Det betyr at nordmennene må sette opp farten for å kvitte seg med den revansjesugne 23-åringen før oppløpet på begge fellesstartene. Sammen med Ida Ingemarsdotter er hun også gullfavoritt på lagsprinten.

Therese Johaug er utestengt, men når katten er borte danser musene på bordet. Vi håper på mange norske gull på kvinnesiden de kommende dagene.