20170301, Lahti, Finland FIS Nordic World Ski Championships 2017. Men's CC Individual 15km race NOR Martin Johnsrud Sundby Jarno Kuusinen / AOP IBL

Fem distanser er unnagjort, og for våre brave langrennshelter er det kun én distanse igjen. Den er til gjengjeld den gjeveste av dem alle. Selve kronøvelsen. Femti tusen meter med blodslit i kuperte finske skoger. Hvem blir femmilskongen? Vi har tatt en nærmere titt på favorittene.

Sterkt norsk lag

Selv om de norske herrene lenge har unngått plassen øverst på podiet under VM, har laginnsatsen vært upåklagelig. Vårt sterkeste kort, Martin Johnsrud Sundby, har på mirakuløst vis unngått et individuelt mesterskapsgull til tross for at han vært verdens ubestridt beste skiløper i mange år. Etter at Ivo Niskanen ble for sterk på 15 kilometer klassisk, er nok Sundby parat til å gi alt for å få sitt etterlengtede gull. Hans svake avslutteregenskaper gjør imidlertid at han må kjøre for fullt helt fra start for å kvitte seg med konkurrentene.

Det er i skrivende stund fremdeles usikkert hvem som får sjansen på det norske laget, men Petter Northug er bankers som regjerende mester. Han vil i motsetning til Martin ha lavest mulig fart underveis, men om han har klart å finne en liten formtopp gir vi han en ørliten mulighet hvis tempoet blir lavt. Når han lukter gull kan gutten fra Mosvik gjøre det utroligste, noe som ble spesielt synlig på denne distansen i Falun 2015.

Av de andre norske utøverne er det neppe noen andre enn Finn Hågen Krogh som kan blande seg inn i gullkampen. Verken Sjur Røthe, Anders Glørsen eller Hans Christer Holund har utholdenhet til å gå fra alene eller å spurtslå de aller sterkeste av konkurrentene.

Nordisk dominans?

Om nordmennene skulle feile er det godt å vite at vi har andre nordiske utøvere som står parat til å nappe med seg en gullmedalje. Marcus Hellner ble nummer sju på fellesstarten med skibytte, men stod over 15 kilometeren for å forberede seg maksimalt til femmila. På fredagens stafett var han aller hurtigst av utøverne på skøyteetappene – fire sekunder raskere enn Martin Johnsrud Sundby. Verken Calle Halfvarsson eller Johan Olsson virker å ha toppformen inne, så det er Hellner som må berge de blå-gule.

Hjemmenasjonen har, til tross for Niskanens gull, hatt litt stang-ut på herresiden. Søndagens håp er Matti Heikkinen. Veteranen tok gull på 15 kilometeren i Oslo, er revansjesugen etter fallet på stafetten og har femmmila som sitt hovedmål.

Russisk bjørn eller sveitsisk comeback

På tross av den siste tidens dopingavsløringer virker de russiske løperne å være mer skjerpet enn noen gang. Larkov, Bessmertnykh og Chervotkin har alle vist prov på storform, men den virkelige kanonen er Sergej Ustjugov. Innledningsvis i mesterskapet var han i kalasslag, men han har muligens vært noe på retrett i de to stafettene, selv om han har fått med seg både et sølv og et gull fra disse. Om Ustjugov henger med frem til bakkene ned mot Lahti-svingen, da vil han bli meget vanskelig å slå.

Dario Cologna er sistemann som nevnes i denne sammenheng. Den meritterte 30-åringen forverret en strekkskade under sprinten i Otepää og har valgt å stå over de innledende øvelsene i dette mesterskapet. Stafettetappen var en god gjennomkjøring, selv om han ble innhentet med halvminuttet av Marcus Hellner. Super-Darios rutine, kombinert med gode avslutteregenskaper gjør at han ikke helt kan avskrives på VMs avslutningsdistanse.

Det er med andre ord mange seierskandidater, så det er bare å koke opp kaffe, invitere naboen over og fortære drøssevis med kaker i løpet av denne herlige manndomsprøven.

Sponset link:
Ha det gøy, uten risiko