Her kommer den kalde, fine tida. Kun en knapp uke gjenstår før verdenscupsirkuset stakes i gang i finske Kuusamo. Her er vår lille forsmak på vinterens frosne gleder. Hvem går seirende ut av verdenscupen kommende sesong?

Menn:
Den tradisjonelle nasjonale åpningen på Beitostølen markerer den virkelige sesongåpningen for våre hjemlige løpere. Først der vil vi få den skikkelige forsmaken på utøvernes vinterform. Vi drar vi likevel frem spåkula og utleverer våre tanker om kommende sesongs klisterføre og forstøverapparat allerede nå.

Den suverene vinneren av verdenscupen forrige vinter, Martin Johnsrud Sundby har hatt sine utfordringer gjennom pollensesongen. Et overforbruk av astmamedisinen Ventoline medførte at han ble utestengt i to måneder fra 11.juli til 11.oktober. Grunnet den ikke-eksisterende mengden av verdenscuprenn i denne perioden er Sundby fremdeles den suverene favoritten til å gjenta verdenscuptriumfen. Sundbys enorme kapasitet på distanse gjør at alltid er med i tetsjiktet.

Nestfavoritten hos bookmakerne er folkehelten og mesterskapsspesialisten Petter Northug. Det ble mye oppstyr når Northug brøt ut av landslaget sommeren 2013, men etter den siste tids kontroverser i norsk langrenn er det liten tvil om hvem som har fått den mest bedagelige oppladningen til kommende sesong. Northug som vinner av World Cup sammenlagt får du til 5,50 hos Betsson. Så spørs det i hvilken grad vår alles Petter prioriterer sammendraget når det venter et mesterskap i Lahti i slutten av februar.

Vi velger også å ta med to yngre outsidere i regnestykket. Sergei Ustiugov og Finn Haagen Krogh levnes mindre sjanser, men kan stå igjen øverst på pallen dersom de beholder flyten gjennom hele sesongen. 24 år gamle Ustiugov er en spurtsterk allrounder som ble nummer fire sammenlagt forrige vinter. Det er alltid vanskelig å forutse hva russerne finner på gjennom en sesong, men en stabil form fra november til mars hører til sjeldenhetene. Altas store sønn, Finn Hågen Krogh har lenge blitt sett på som en kommende Tour-spesialist og sammenlagtkandidat. Han kan prestere på både korte og lengre distanser, samt i begge stilarter, men har foreløpig til gode å vise den stabiliteten som trengs for å vinne verdenscupen totalt.

Kvinner:
Den største snakkisen på kvinnesiden er uten tvil Therese Johaug og hennes leppekrem. Johaugs endelige dom er foreløpig ikke bestemt, men vi gjør det hele enklere for deg ved å utelate Dalsbygda-ekspressen fra likningen. De tre store favorittene for å vinne verdenscupen når vi ser bort fra den regjerende mesteren er Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen.

Heidi Weng har lenge vært spådd som arvtakeren etter Therese Johaug og står med to tredjeplasser i sammendraget på rad. I et forsøk på å ta et nytt steg har hun valgt å redusere antallet hardøkter for å fokusere på større mengde. Det har etter rapportene gitt gode resultater i løpet av sommeren, men den siste tiden har ryktene versert om at ikke alt er som det skal være for jenta fra Ytre Enebakk. Kanskje er ikke Weng soleklar banker likevel?

Ingvild Flugstad Østberg har vokst frem som den nye publikumsyndlingen blant langrennsjentene. Den smørblide jenta fra Gjøvik har utviklet seg steg for steg og blir stadig bedre på distanserenn. Utviklingen ble kronet med en andreplass i sammendraget forrige sesong. Hun har vært både skade- og sykdomsfri gjennom sommer og høst, noe som gir oss stor tro på at dette blir året hvor 26-åringen overtar tronen.

Ingenting ville gledet oss mer enn om Marit Bjørgen kom tilbake fra fødselen like suveren som hun var tidligere. Det er imidlertid for mye forlangt å tro at Rognes-jenta som fyller 37 i løpet av sesongen skal kunne prestere på et jevnt høyt nivå fra start til slutt. Hun har slitt med både skader og en real livsendring, så vi har mer tro på Bjørgen-triumf i Lahti enn i verdenscupsammendraget.

Sponset link:
Vintersport uten risiko