Finn Hagen Krogh, Calle Halfvarsson FIS Cross Country skiing World Cup, Men's relay 4x7,5 km, Ulricehamn, Sweden, 2017-01-22 (c) DEROS ANDERS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 1620 Världscupen, längdåkning, stafett, herrar, Ulricehamn

Stafettkongen har abdisert. Hvem blir utpekt som etterfølger på VMs viktigste distanse? Hvem går 4.etappe på herrenes stafett?

Sterke tradisjoner

Selv om Norge ikke har vunnet en OL-stafett siden Salt Lake City i 2002, er historien en helt annen i verdensmesterskap. Norge har faktisk vunnet samtlige VM-stafetter på herresiden siden østerriske Christian Hoffmann slo Thomas Alsgaard på oppløpet i Ramsau i 1999. Vi har altså åtte strake seiere på vår egen favorittøvelse, men vi vet også at på de siste fem av dem så er det uovervinnelige Petter Northug som har dratt det i land for oss mot slutten. I år har en formsvak Petter ekskludert seg selv fra det gode selskap og jakten på en verdig erstatter pågår for fullt.

Sterk russer

Halvveis ut i mesterskapets konkurranseprogram er det liten tvil om at den foreløpige VM-kongen heter Sergej Ustiugov. Med sine to gull og en sølv er mesterskapet allerede en suksess for den russiske bjørnen. Han viste riktignok noe svakhetstegn ut på siste etappe av sprintstafetten, men det er liten tvil om at Norges ankermann må ha ristet av seg de blåkledde lenge før de nærmer seg oppløpet.

Favoritt fra Finnmark

Den som for øyeblikket ligger best an til å få det ærefulle oppdraget på ankeretappen er Finn Hågen Krogh. 26-åringen tok gull på sprintstafetten sammen med Petter Northug i Falun for to år siden, og har med suksess hatt ansvaret på begge av årets verdenscupstafetter i henholdsvis La Clusaz og Ulricehamn. Med unntak av et par distanserenn i januar har han også vist jevnt god form gjennom sesongen, noe som gjør Finn Hågen til et trygt valg. Hans sterke avslutning på fellesstarten med skibytte viste at han også har avslutningene på plass, slik at han kan hamle opp med både svensker, finner, canadiere og italienere om det skulle komme til stykket. En knallsterk Ustjugov opp de siste motbakkene kan imidlertid bli i det tøffeste laget.

Kometen Johannes Høsflot Klæbo har også vist at han kan takle en sisteetappe. Byåsen-gutten viste brutal styrke på lagsprinten, og det er tilnærmet en skam at 20-åringen kun står med en bronse så langt i mesterskapet. Landslagsledelsen er muligens nervøse for hvordan ungsauen vil takle presset, men Klæbo har vist seg som en meget voksen utøver til nå i karrieren, så det er sterkt tvilsomt om han vil bukke under selv i et mesterskap. Det er uansett ingen tvil om at han er den av nordmennene med de soleklart råeste avslutterferdighetene per dags dato.

Den siste av de tre aktuelle utøverne for en ankeretappe er Martin Johnsrud Sundby. Vårt kapasitetsmessig sterkeste kort har evnen til å knekke alle motstandere i løpet av 10 kilometer med hardkjør. Selv Ustjugov skulle fått trøbbel med å henge på en hevngjerrig Sundby i den kuperte avslutningsfasen. Problemet med Sundby på en sisteetappe er dersom han ikke skulle klare å komme ifra. Inne på oppløpet går det nemlig fullstendig i sirup for motbakkespesialisten fra Røa. Da spørs det om vi ikke heller har mer bruk for Sundby på en tidligere etappe.

Mye er foreløpig meget uklart foran stafetten. Det eneste som er sikkert er at Sundby går én av etappene dersom han ikke blir syk. Onsdagens 15 kilometer klassisk intervallstart vil nok legge sterke føringer i forhold til klassisketappene. Vi har 8-9 mann som kan gjøre en meget god innsats i begge stilarter, så vi går spennende dager i møte.

Hvem vil du skal representere Norge på fredag?

Sponset link:
Ha det gøy, uten risiko