Super bowl

For 51.gang arrangeres Super Bowl, finalen i den amerikanske fotballigaen NFL. Vil favorittene fra New England Patriots vinne sitt femte trofé, eller kan årets overraskelseslag Atlanta Falcons vinne tittelen for aller første gang?

Foran over 70.000 mennesker på NRG Stadium i Houston og over 160 millioner på verdensbasis skal årets NFL-sesong avgjøres natt til mandag. Ja, til tross for det ukristelige tidspunktet er det anslått at også rundt 100.000 nordmenn kommer til å få med seg oppgjøret mellom vinneren av AFC og NFC.

At New England Patriots skulle være å finne i årets Super Bowl var ingen overraskelse. Anført av den 39 år gamle quarterback-legenden Tom Brady gikk de som beste lag gjennom grunnspillet med 14 seiere og kun 2 tap. Brady har vunnet tittelen med Patriots ved hele fire ulike anledninger og har en alle tiders mulighet til å bli den første quarterback med fem Vince Lombardi-troféer. På veien mot finalen har Patriots feid både Houston Texans og Pittsburgh Steelers av banen med komfortable sifre.

Atlanta Falcons hadde et betydelig mindre press på seg foran sesongen. Laget hadde ikke kvalifisert seg til sluttspillet siden 2012 og det var intet utstrakt håp om stor suksess i år heller. Trenden fortsatte med tap hjemme mot Tampa Bay Buccaneers i første serierunde, men anført av en strålende Matt Ryan i quarterbackposisjonen har sesongen blitt avsluttet knallsterkt. Fire strake seiere mot slutten sørget for at Falcons vant NFC South og kom rett til Divisional Playoffs. Der ble først Seattle Seahawks feid av banen, før Green Bay Packers fikk seg en real lekse i kampen om NFC-mesterskapet.

Som alltid vil en slik finale bli en duell mellom lagets superstjerner i quarterback-rollen. Tom Brady måtte stå over sesongens fire første kamper grunnet en dom som stammer fra den omstridte Deflategate i 2015, der Patriots ble beskyldt for å ha jukset med lufttrykket i ballene under AFC-finalen mot Indianapolis Colts. Etter utestengelsen har han imidlertid vært tilbake i imponerende form. Falcons’ Matt Ryan har imidlertid vært enda bedre og blir av de fleste sett på som den største favoritten til å ta imot prisen som årets spiller i NFL.

Å kunne sørge for mange poeng offensivt er imidlertid kun ett aspekt i spillets dynamikk. Amerikansk fotball handler også om å forhindre at motstanderen lykkes. På det punktet har Patriots så langt vært overlegne denne sesongen. Kun 250 poeng slapp de til i grunnspillet, mens Falcons lot sine motstandere score hele 406. Vi har ofte sett at Super Bowl blir vunnet på solid forsvarsspill, og det er grunn til å tro at dette kan gjenta seg også under Super Bowl LI.

Sponset link:
Ha det gøy, uten risiko