Lukaku og United sikrer seier på Anfield

Mens Manchester United-fansen snakker om ligagull, har Liverpool-supporterne så smått begynte å hviske ”Neste sesong”. Det meste er med andre ord som det pleier.

Det er i sannhet ikke til å undre seg over at Manchester Uniteds trofaste kjenner duften av seriemesterskap for første gang siden 2013. De Røde Djevlene dyttet sitt 20. ligatrofé inn i premieskapet på Old Trafford, mens Robin van Persie leverte 26 seriemål. Nederlenderen er selvsagt historie, men belgieren Romelu Lukaku har i snitt funnet nettmaskene én gang pr kamp. United som sådan kan skilte med et scoringssnitt på tre mål pr oppgjør i årets Premier League. Det er ikke godt nytt for et lurvete Liverpool-forsvar.

Merseyside-motstander Liverpool vant sist den engelske toppserien tilbake i 1990 – tre år før den øverste divisjonen skiftet navn til Premier League. Selv om The Reds har vært nær ved å ta ligatittelen ved et par anledninger, er det forsvarsspillet som har sviktet. Bredan Rodgers fikk aldri skikk på de bakre rekkene, og etterfølgeren Jürgen Klopp har også sviktet det defensive arbeidet.

Liverpool har den tvilsomme æren av å være det laget på øvre halvdel av tabellen – sammen med Watford – som har sluppet inn flest baklengs (12). Faktisk er det bare West Ham (13) og Crystal Palace (17) med rausere forsvar. Og kan man ikke forsvare seg, må man sette sin lit til det offensive.

Mohamed Salah er Anfield-lagets toppscorer med fire nettkjenninger. Det betyr at den forhenværende Roma-spilleren har sørget for 33% av Liverpools Premier League-scoringer denne sesongen.

Kampen lever sitt eget liv…

Mange hevder, rimelig nok, at kampene mellom rivaler som Liverpool og Manchester United lever sitt eget liv – uten påvirkning av tabellposisjoner, formkurver eller statistikk. Likevel; for den som mener fotball blir litt mer interessant når man har satt et spill på kampen, er det ingen vei utenom tallene. Og tallene er nokså klare, selv om Jürgen Klopps disipler vil hevde det motsatte.

Disse klubbene har møtt hverandre 50 ganger i Premier League-sammenheng. Manchester United har gått seirende ut ved 27 anledning, Liverpool 13, mens 10 oppgjør har endt uavgjort. Det betyr at Old Trafford-klubben kan skilte med seier i 54% av Premier League-møtene. Dersom vi går tilbake til ”Tidenes morgen”, hjelper heller ikke dét på Liverpools selvfølelse. Manchester United leder også den statistikken med 87 gevinster. Liverpool kan 75 seiere, mens 64 har endt uten en vinner. Hjemmelaget er imidlertid ubeseiret på eget gress denne sesongen (2-1-0), mens de fem seneste innbyrdes mot Manchester United har endt 1-3-1. Vi skal imidlertid helt tilbake til 2013 for å finne sist gang Liverpool vant mot Manchester-laget på hjemmebane. Daniel Sturridge ble tungen på vektskåla i 1-0 seieren for fire år siden.

Beste Spill…

Disse kampene er gjerne jevne. Liverpool er fremragende offensivt, men tilsvarende håpløse bakover på banen. Merseyside-klubben gjør sine saker normalt godt mot andre topplag, og de tre siste innbyrdes oppgjør har alle endt uavgjort. Jose Mourinho kan alltids parkere bussen og sikre 0-0, men han har Romelu Lukaku i ermet denne sesongen.