Manchester United bør være gullfavorittene. Ikke City

Dersom Premier League-tittelen hadde gått til klubben med høyest pengeforbruk, hadde Manchester City vært seriemestere allerede nå…

City har blåst £215 millioner i sommerens overgangsvindu, og det er ikke til å undre seg over at de lyseblå er favoritter til å vinne Premier League til 2.40 i odds. Tipperne har ikke overraskende sett hvilke summer Etihad-klubben brukt på nye stjerner, og satt pengene sine på Pep Guardiola & Co.

Men, det er den røde delen av Manchester som har størst grunn til å se frem til mai 2018. Manchester United regnes som nest-favoritter i markedet for serievinner (3.00), men det kan endre seg raskt de kommende ukene. Jose Mourinho har selv brukt £146 millioner på forsterkninger, og tilnærmingen til rekrutteringsjobben har vært langt mer edruelig erkerivalens. Den portugisiske treneren identifiserte posisjonene som hadde behov for nye fjes – midtforsvaret, den defensive midtbanen og spissplassen – og hanket inn nyervervelsene tidlig.

For all del; den finnes sikkert også andre posisjoner hvor Mourinho kunne tenkt seg å ha flere alternativer. Begge backplassene vil trolig stå på handlelista neste sommer. Det faktum at United jaktet Ivan Perisic, mens de var villige til å la Anthony Martial gå på lån, forteller oss at en kantspiller muligens også er ønsket inn dørene på Old Trafford.

Likevel har denne United-stallen nok kvaliteter til å kunne vinne tittelen. Og det handler primært om to ting – score mange mål og slippe inn et begrenset antall baklengs. Forrige sesong var det kun Spurs som slapp inn færre mål. Med kjøpet av Nemanja Matic er forsvarsfireren enda bedre beskyttet. På tre kamper har Mourinhos gutter til gode å slippe inn et eneste mål.

Rødtrøyenes problem forrige sesong, var at de slet med å bryte ned motstanderne. Spesielt på hjemmebane. Med Romelu Lukaku på topp har de en dødelig effektiv spiss, mens Matic’ inntreden gjør at Paul Pogba er friere til å bidra offensivt. Mourinho tok mål av seg å forsterke fire posisjoner, og fikk inn tre. Manchester Citys oppgave var derimot langt større.

Grunnet feilgrep og dårlig planlegging forsvant samtlige av Citys backer i løpet av sommeren. Forsiktig sagt hadde Guardiola en del posisjoner som skulle fylles. I realiteten altfor mange posisjoner til å kunne lykkes i løpet av ett og samme overgangsvindu. Klubben hentet inn tre backer og en målvakt, men fremstår likevel dårlig forspent defensivt. Det betyr at Citys muligheter denne sesongen kan hvile på hvorvidt Vincent Kompany holder seg skadefri. Belgieren er en briljant spiller, men har ikke spilt over 30 kamper i noen av de fem foregående sesongene.

For City er et nokså solid lag når Kompany spiller. Når han ikke er i aksjon er virkeligheten imidlertid en ganske annen. Forsvaret fremstår vaklevorent, og mangler beskyttelsen som United-forsvaret nyter godt av.

Både Kevin Keegans Newcastle og Bredan Rodgers Liverpool var nær ved å vinne tittelen til tross for defensive svakheter. Til slutt ble de utmanøvrert at lag med bedre balanse. Dersom historien er til å stole på, er derfor Manchester United de rettmessige favorittene til ligagullet. Om ikke annet inntil City får stablet et brukbart forsvar på beina.